NIEUWS

Een trend of een blijvertje: Modest Fashion

Een trend die wel eens voor lange duur het modebeeld kan gaan bepalen is ‘Modest Fashion’. Met het woord ‘trend’ doe je deze stijl ook tekort, want het is een miljardenindustrie (geschat op 44 miljard dollar). En eigenlijk is modest fashion er altijd al geweest, alleen was nooit zo zichtbaar als de laatste jaren. Door social media is er een heel nieuwe groep influencers opgestaan die deze mode onder de aandacht hebben gebracht.

De term Modest Fashion staat voor bescheiden mode, of jezelf bescheiden kleden. Vrouwen die kleding dragen die minder huid onthuld en die voldoet aan hun spirituele en stilistische vereisten om redenen van religie of persoonlijke voorkeur. De kleding is niet doorschijnend, het hangt los rond het lijf en bedekt het lijf grotendeels. Denk hierbij aan kaftans, zwierige maxi-jurken of tunieken.

Deze miljardenindustrie krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. Waar men tijdens de emancipatiegolf in de jaren ’20 juist meer verhullende kleding wilde dragen en zichzelf steeds meer wilde laten zien lijkt ‘emancipatie’ in mode nu een andere vorm aan te nemen. Mede door de #Me-Too beweging die startte in 2017 kiezen vrouwen er zelf vaker voor om zichzelf meer te verhullen en dragen meer bedekkende, vaak langere kledingstukken.

Laten we onszelf daarbij wel de vraag blijven stellen of we onze vrijheid daarmee juist niet inperken? Dragen we deze modest fashion omdat we een ‘trend’ of ontwikkeling volgen en ons er goed bij voelen, of omdat we ons juist onbewust minder vrij voelen en onszelf meer gaan bedekken? Of puur uit culturele of religieuze redenen?
Vrouwen die deze kleding dragen willen in ieder geval hun stijlgevoel behouden, zonder zich te conformeren aan een vrouwbeeld dat door mannen wordt omarmd.

Een partij die hier goed op heeft ingespeeld is ‘The Modist’, een webshop, of eigenlijk meer online platform, dat de ‘Modest vrouw’ wil aanspreken. Zij verkopen een selectie van high end en exclusieve merken zoals Ganni, Dolce & Gabbana en Nanuska, maar kiezen uit de collecties wel de kleding die te scharen valt onder modest fashion. The Modist biedt deze luxe mode aan vrouwen van alle leeftijden, met verschillende religies, culturen en etniciteiten.

Het Stedelijk Museum Schiedam wijdt er zelfs een tentoonstelling aan die half september zal openen. De kleding die getoond wordt is fashionable en bedekt, gedragen door vrouwen die zoals het museum aangeeft niet meer mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, gelovig of niet.

Modeontwerper Said Mahrouf, werkzaam vanuit Casablanca, selecteerde voor de tentoonstelling alle items en maakte zelf ook drie ontwerpen die aan ‘Modest Fashion’ worden toegevoegd. De selectie kledingstukken bestaat uit zo’n 40 looks met foto’s en video’s van grote modemerken en onafhankelijke labels. De expositie markeert ook het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam.
[Modest Fashion – 21 sept 2019 – 9 feb 2020]

Meriem Bouderbala – Ava Exuvae, 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *