OPINIE,  PERSONAL

DIARY | Gestopt met vlees eten

Sinds een paar weken ben ik gestopt met vlees eten. In mijn vakantie las ik het boek ‘Sapiens’ en daarna kon ik het gewoon niet meer. Ik ben een enorme dierenvriend en dacht er wel al langer aan om geen vlees meer te eten. Ik vond het gewoon heel moeilijk en nog steeds. Ik ben gek op een biefstukje op z’n tijd, je kon me wakker maken voor een kroket en mijn lievelingseten was asperges of witlof met ham en kaas. Het was dus eigenlijk niet te doen.

Confronterend boek
Ik heb enorm veel filmpjes van lijdende dieren gezien de afgelopen jaren en alhoewel ik dacht dat ik daardoor wel zou stoppen, heeft dat me niet over de streep getrokken. Wat me wel over de streep trok waren onderstaande passages in het boek ‘Sapiens’. Dit boek vind ik sowieso een aanrader voor iedereen die enigszins geinteresseerd is in de geschiedenis van de mensheid en zich afvraagt waar het met de wereld naartoe gaat. Het boek zet enorm goed uiteen hoe alle revoluties en ontwikkelingen in het verleden hebben geleid tot hoe we nu leven. Het is een confronterend, maar erg goed boek.

Massa productie
En daarin stond ook uitgebreid omschreven hoe die massa-productie van vlees in elkaar steekt. De grootste reden dat deze industrie is zoals hij is: onze vraag naar meer en meer vlees. De bevolking groeit zo hard en het is gewoon niet te doen om al deze mensen op een enigszins verantwoorde manier van vlees te voorzien. Dat kan alleen met een vleesindustrie waarbij dieren worden behandeld als producten en er niet wordt omgekeken naar de kwaliteit van leven van deze beestjes.

100% biologisch
Ik geef toe, ik vind het heel lastig. Ik pretendeer ook niet dat ik echt nooit meer vlees ga eten, maar ik ga dit wel proberen vol te houden. Mocht ik ooit toch weer eens vlees willen eten, dan zorg ik ervoor dat het 100% biologisch is, niet uit de supermarkt, maar bijvoorbeeld rechtstreeks gekocht bij een boer waarvan ik weet dat de dieren genoeg ruimte en een goed leven hebben gehad. (ps. Ik koop m’n eieren tegenwoordig via Rechtstreex van de kippen die bij ons in de buurt rondlopen en genoeg ruimte hebben, je wil niet weten hoe lekker die eieren zijn… Totaal anders dan die uit de supermarkt!)

Eerst groente, dan vlees
Als je kijkt naar de afgelopen eeuw is er enorm veel veranderd. Dingen die 50 jaar geleden nog prima door de beugel konden (bijv. roken in tv-show) vinden we nu absoluut niet meer kunnen. Ik hoop oprecht dat we over een aantal jaren op dezelfde manier terug kijken op de vleesindustrie anno 2019 en er de komende jaren een shift gaat komen. Want we kunnen niet op deze manier blijven consumeren en produceren zonder de wereld en de dieren veel leed aan te doen. Voor degenen die wel willen, maar hetnet als mij moeilijk vinden, lees onderstaande passages uit ‘Sapiens’ of start eens met het minderen van maaltijden met vlees. Denk bij het samenstellen van avondmaaltijden eens vanuit je groente-gebruik i.p.v. te beginnen met je vlees uit te kiezen, dat heeft mij ook geholpen.

Een aantal passages uit het boek ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari:

“Elk jaar lijdt de zuivelindustrie miljarden dollars schade door uierontstekingen bij melkkoeien. Momenteel wordt er geexperimenteerd met genetisch gemodificeerde koeien wier melk lysostafine bevat, een biochemisch stofje dat de bacterien aanvalt die de aandoeing veroorzaken.”

“Tegenwoordig worden dieren vaak en masse geproduceerd in een fabrieksachtige omgeving en lichamelijk aangepast aan industriele behoeften. Ze brengen hun hele leven door als radertjes in een gigantische productielijn en de duur en kwaliteit van hun bestaan worden bepaald door de winsten en verliezen van grote bedrijven. De industrie houdt ze weliswaar in leven, relatief gezond en goed gevoed, maar heeft geen intrinsieke belangstelling voor de sociale en psychologische behoeften van deze dieren (behalve als het invloed heeft op de productie).”

“Varkens behoren tot de intelligentste, nieuwsgierige zoogdieren, waarin ze misschien alleen overtroffen worden door de mensapen. Maar industriele varkensfokkerijen sluiten zogende zeugen doorgaans op in zulke smalle hokken dat ze letterlijk hun kont niet kunnen keren (laat staan lopen of eten opsnuffelen). De zeugen worden dag en nacht in die hokken gelaten, tot vier weken na het werpen. Dan worden hun jonkies weggehaald om ze vet te mesten en worden de zeugen geinsemineerd met de volgende lading biggen.”

“Net zoals de slavenhandel niet voortvloeide uit vijandschap jegens Afrikanen, handelt de moderne vee-industrie ook niet uit dierenhaat. Ook deze handel wordt gevoed door onverschilligheid. De meeste mensen die eieren, melk en vlees produceren en consumeren staan zelden stil bij het lot van de kippen, koeien en varkens wier vlees en lichaamsafscheidingen ze eten.”

“Ironisch genoeg hebben dezelfde wetenschappelijke disciplines die onze melkmachines en eiermachines ontwerpen onlangs onomstotelijk aangetoond dat zoogdieren en dieren een complexe zintuigelijke en emotionele aard hebben. Ze voelen niet alleen fysieke pijn, maar kunnen ook emotioneel lijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *