OPINIE,  PERSONAL

DIARY | Even heel persoonlijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb al meer dan 10 jaar buikpijn. Het gaat met ups en downs, maar ik heb praktisch altijd wel last. Als ik even geen buikpijn heb dan valt het me meteen op en ga ik me afvragen wat ik anders heb gedaan of gegeten, zodat ik erachter kan komen waar het door komt dat het opeens weg is. Het beheerst m’n dagelijkse leven en hoe ik me gedraag, het beheerst m’n relatie met voeding en m’n relatie met mezelf.

Ik ben nooit heel volupteus geweest, maar zeker de laatste tijd hoor ik vaak dat ik ‘mager’ ben. Nu kan ik ‘slank’ of ‘dun’ nog wel opvatten als een compliment, maar van het woord ‘mager’ wordt ik niet echt vrolijk. Het enige wat ik dan ook denk en vaak ook zeg is: ik honger mezelf niet uit, ik let gewoon op m’n voeding. En dat doe ik om van die verdomde buikpijn af te komen. Sowieso ben ik van mening dat je met je voeding en leefstijl heel veel zelf kunt beïnvloeden. Daarom eet ik al jaren redelijk gezond, neem ik de nodige supplementen en lees ik veel over voeding. Ik neem niet zomaar klakkeloos dingen tot me en ben kritisch op wat ik eet, ook al weet ik dat ik het mezelf daar niet altijd makkelijker mee maak. Ik probeer te minderen met alcohol (blijft lastig, want ik houd van een wijntje op z’n tijd), omdat dat m’n buikpijn niet bevorderd en ik probeer te matigen met koffie, omdat dat helemaal funest is in mijn geval. Sinds kort koop ik ook wekelijks boodschappen via Rechtstreex. Rechtstreex biedt producten van lokale boeren (regio Rotterdam) en bij aankoop kun je kiezen voor biologische of onbespoten groenten en fruit. Met vlees ben ik helemaal gestopt sinds kort.

Binnenkort wordt mijn buikpijn verder onderzocht en hopelijk wordt ik dan eindelijk wat wijzer. Het frustreert me en het staat me in de weg. Mocht er toch niets uit de onderzoeken komen, dan ga ik naar een homeophaat of orthomoleculair therapeut, omdat ik meer geloof in natuurlijke geneeskunde dan in het slikken van medicijnen (alleen als het echt noodzakelijk is). Bovendien geloof ik dat je geest en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat als je bijvoorbeeld last van je darmen hebt, dit ook in verband staat met de rest van je lichaam en je daardoor ook weer andere klachten kunt krijgen. Dat heb ik de afgelopen jaren zelf kunnen ondervinden.

Een aantal dingen die me wel hebben geholpen en de pijn hebben verlicht:

  • golden milk: elke ochtend een glas havermelk met kurkuma, manuka honing, kaneel en peper (voor de opname van de kurkuma)
  • nemen van probiotica
  • minimaliseren van zuivel in m’n eetpatroon
  • eten van kefir met lijnzaad, inuline, chiazaad en spirulina in de ochtend
  • verminderen van koffie
  • verminderen van alcohol

Ik ben benieuwd of er onder m’n volgers ook anderen zijn die soortgelijke klachten hebben en eventueel tips hebben…

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *