OPINIE

COLUMN | Kan ik nu geen Zara meer dragen?

foto: Daisy van Knotsenburg

Vanaf vorig jaar ben ik bezig om mijn relatie met kleding te veranderen, want die was niet zo best. Ik was me niet of nauwelijks bewust van de impact van de kledingindustrie op de wereld en nu ik dat wel ben probeer ik een weg te vinden en een betere balans te vinden in hoe ik met kleding omga. Ik houd zoals velen van nieuwe spullen. Alleen veel nieuwe spullen aanschaffen is niet duurzaam. Daarom koop ik steeds meer tweedehands. Daar heb ik ook echt plezier in omdat ik zo bewust op zoek ga naar mooie aanvullingen op m’n garderobe. De mooiste items die in mijn kast hangen, heb ik tweedehands gekocht!

Ik besef me wel dat iedereen een andere inhoud van portemonnee heeft en dat dat vaak ook het argument is van iemand die koopt bij de grote modeketens, simpelweg omdat dit goedkoper is. Ik ben zelf ooit ook begonnen bij voornamelijk H&M en Zara, maar de laatste jaren is m’n inkomen gegroeid en daarmee ook m’n interesse voor duurdere merken, wat overigens ook niet altijd betekend dat ze duurzaam zijn. Het ligt veel gecompliceerder.

Wat ik wel belangrijk vind, gezien m’n passie voor mode en waar ik misschien wat anders ben dan de ‘gemiddelde promoter van duurzame mode’, is dat ik niet wil inboeten in stijl. Soms vind ik ook bij Zara (sorry not sorry) mooie stuks. Het gaat me er daarom minder om waar je koopt (al zou het mooi zijn als iedereen wat minder gaat kopen en als je koopt dat dat meer lokaal is en bij kleinere en duurzame merken), maar wat vooral belangrijk is, is je mindset t.o.v. kleding en consumeren. Want de meesten van ons beseffen niet hoe ernstig het eigenlijk gesteld is met ons consumptiegedrag (kopen om te kopen…).

Wil je zo nu en dan toch een keer iets bij Zara of H&M halen? Dan kun je jezelf eerst deze vragen stellen:

  1. Waar is het van gemaakt? Is het een duurzaam materiaal?
  2. Is het een classic?
  3. Ga je het meerdere jaren dragen?

Ook als je in de Zara staat kun je op het label checken van welk materiaal het gemaakt is, zodat het bijvoorbeeld makkelijker te recylen is (kleding van gemixte materialen is veel moeilijker te recyclen!). Bij Zara en H&M wordt bijvoorbeeld ook kleding verkocht van Lyocell/Tencel (dit is gemaakt van eucalyptusbomen uit speciaal beheerde, duurzame bossen). Bij H&M is de trend-lijn sowieso van een stuk betere kwaliteit dan bijvoorbeeld de Divided afdeling. En Zara heeft een Join life-lijn waarbij materialen als gerecycled polyester of biologisch katoen worden gebruikt.

Het blijven natuurlijk fast fashion ketens die ik niet te veel meer wil promoten, maar ik geef je graag tips hoe je, als je toch fast fashion koopt, dit ook iets bewuster kunt doen.

ter info:
Materialenlijst (v.o.n.b. – van minst duurzaam naar meest duurzaam)

Zijde
Wol
Viscose
Linnen en Hennep
Lyocell/Tencel

ps. ik zal binnenkort een wat uitgebreidere lijst delen met materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *