TIPS

5 stappen voor een duurzamere kledingkast

Met deze 5 principes ga je stap voor stap naar een meer duurzame garderobe:

1.Reduce
Ik schreef al eerder over de 80/20-garderobe, waardoor je bewuster gaat nadenken over wat je nieuw aanschaft en ook kritischer kijkt naar wat je al hebt. Door op die manier naar je kleding te kijken reduceer je vanzelf en krijg je een overzichtelijkere en kleinere garderobe. Het is de kunst om dit ook vast te houden. Waar je iets koopt, gaat er ook meteen een ouder item de deur uit.

2. Repair
Vroeger was het doodnormaal om je kleding te laten maken als het kapot was. We waren zuiniger op onze kleding. In Japan is het repareren van kleding zelfs verheven tot een soort kunstvorm. Het is daar traditie om reparaties zichtbaar te maken, want dit illustreert de tijd en energie die de gebruiker heeft geïnvesteerd in het object en het maakt het uniek en waardevol. Zijn je oude schoenen versleten? Laat er een nieuwe zool onder zetten! Zit er een gat in je spijkerjasje? Waarom laat je er niet een mooie patch of stof overheen zetten zodat het jasje een eigen ‘touch’ krijgt!

3. Recycle
We recyclen nog steeds maar 20% van onze kleding en dat is zonde, want dit textiel kan prima gebruikt worden om nieuwe kleding van te maken, om op andere manier nog bruikbaar te zijn. Kijk welke mensen of organisaties jouw kleding nog goed kunnen gebruiken en doneer je kleding. Of kies ervoor om je kleding te ruilen met anderen zodat het je kledingkast weer een nieuwe impuls geeft.

4. Repurpose
Geef je kleding een nieuw doel door er iets nieuws of anders van te maken. Zo kun je van je oude linnen jurk een tas maken, of je leren jasje gebruiken om een stoel mee te bekleden.

5. Reinvent
Kijk eens met een frisse blik naar je garderobe. Items die je misschien al lang had afgeschreven kunnen toch weer modieus zijn als je het even anders combineert. Probeer de stylist in jezelf naar boven te halen (of huur mij in;)) en je ziet vanzelf weer nieuwe mogelijkheden!

stijl je nieuwe kleding bijvoorbeeld met kleding die je eigenlijk al afgeschreven had, zo ontstaan nieuwe verrassende combinaties.

ps. In het kader van ‘recyclen’ geef ik op 15 september samen met 3 topvrouwen een Closet Sale in Rotterdam, bij het Paviljoen aan het water! Laat ons weten of je erbij bent! KLIK HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *