NIEUWS

100% duurzaam textiel bij Zara vanaf 2025

’s Werelds op 2 na grootste kledingbedrijf Inditex (Zara, Zara Home, Massimo Dutti en Pull & Bear) belooft vanaf 2025 de collecties van Zara alleen nog van volledig duurzame materialen te maken. Ze beloven ook dat 80% van de energie die gebruikt wordt in de kantoren, fabrieken en winkels in 2025 duurzaam zal zijn. In 2023 zal volgens het bedrijf al het gebruikte viscose 100% duurzaam zijn. Inditex start met Zara en Zara Home, maar hierna zullen ook de andere merken in hun portfolio volgen.

Mooi nieuws, aangezien Zara behoort tot de grootste partijen in de kledingindustrie. Toch is daarmee nog niet het probleem van ‘fast fashion’ verdwenen. Bedrijven stappen over op ‘duurzame materialen’ alleen moeten ze niet vergeten dat die bronnen ook niet onuitputtelijk zijn. Het systeem van fast fashion maakt dat bedrijven als Zara per definitie niet duurzaam zijn. De grote vraag is of Zara nu ook minder collecties zal gaan produceren of dat ze deze collecties voornamelijk van gerecyclede materialen gaan maken.

Sinds 2015 heeft Zara meer dan 34000 ton kleding verzameld, nadat ze verzamelpunten hebben geintroduceerd in 800 winkels wereldwijd. Deze service heeft zijn effectiviteit bewezen in Spanje, Beijing en Shanghai en zal verder uitgerold worden in Londen, Parijs en New York. Door de recycling van deze gebruikte kleding wordt de werkwijze van het bedrijf meer circulair en op lange termijn moet dit er ook voor zorgen dat ze minder ‘nieuwe materialen’ gaan gebruiken.

Laten we hopen dat andere grote spelers dit voorbeeld gaan volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *