DIY | Hippe lamp

by • 26 augustus, 2016 • HOME & INTERIORComments (0)547

Afgelopen tijd heb ik gezocht naar de perfecte lamp. Ik wist precies wat ik wilde hebben, maar toch vond ik niet helemaal de snoer-lamp-fitting-combinatie ik die graag wilde. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om dit zelf te maken. Ik ben echt super blij met het resultaat, al ben ik nog niet helemaal klaar. Ik ga m’n lamp ook nog verder ontwikkelen ;), maar wilde jullie toch alvast dit resultaat laten zien.

Wat heb je nodig om je eigen lamp te maken?

– fitting

– stekker

– snoer

– kooldraadlamp

– trekontlaster

 

Gereedschap:

– kleine schroevendraaier

– striptang

– schaar

lamp6

Waar begin je?

Het is niet moeilijk, maar je moet ook geen twee linkerhanden hebben ;).

1. het snoer
Je start met het snoer. Ik heb een snoer gekocht met een ‘touw-look’. Onder de ‘touwhoes’ van het snoer zit het snoer zelf en daarin zitten weer twee gekleurde draden. Je moet het snoer een aantal centimeter strippen aan beide kanten om de stekker en de fitting te kunnen monteren. Let op dat je je snoer op de juiste lengte knipt alvorens je hiermee begint.

2. de stekker
Na het strippen van het snoer, kun je aan de ene kant de stekker vast zetten. Na het strippen zie je twee gekleurde draden. Pas op dat je bij het strippen van het snoer geen draden beschadigd. Het monteren van de stekker is best simpel. Schroef de stekker open, je ziet dan twee kleine schroefjes zitten. Hier moeten de draden komen. Maak de draden vast door de schroefjes open te draaien, het koperen gedeelte van het snoer eronder te schuiven en daarna het schroefje weer vast te draaien. Doe dit met beide kanten. Hierna kun je de stekker weer dicht draaien door het derde schroefje vast te draaien die aan de buitenkant van de stekker zit.

Je hebt nu het snoer met een stekker eraan. Daarna ga je met de fitting aan de slag.

lamp5

De stekker zit aan het snoer!

3. de fitting en trekontlaster
Je gebruikt tussen het snoer en de fitting een trekontlaster, dit doe je als extra beveiliging zodat het snoer niet al te zwaar wordt belast. De trekontlasters heb je in verschillende soorten; zwart wit, maar ook transparant. Deze gebruik ik voor mijn lamp. Je draait het schroefje van de trekontlaster los zodat je die op het snoer kunt schuiven. Daarna draai je hem weer vast. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte aan het snoer zit onder de trekontlaster zodat je het snoer goed in de fitting kunt vast maken. De fitting draai je open, je hebt dan 3 delen; het onderste deel waar je later de lamp op vast draait, het bovenste gedeelte waar het snoer doorheen gehaald wordt en het middelste gedeelte, het plaatje waar je het snoer aan moet gaan monteren.

lamp4

Een ontlede fitting: onderkant (waar je de lamp aan schroeft), middenplaatje (waar de snoeren aan vast komen) en de bovenkant (waar je het snoer doorhaalt)

Eerst haal je het snoer door het bovenste gedeelte van de fitting daarna pak je het middenplaatje en je richt je op de kant met de schroefjes. Deze schroef je open, maar niet helemaal los, want ze zijn zo klein dat je ze waarschijnlijk anders niet meer terug krijgt gedraaid. Je zet weer de bruine en de blauwe draad van het snoer vast onder de beide schroefjes en draait ze goed vast. Let op dat het koper echt goed onder de schroefjes zit gedraaid, anders kan er vonkvorming ontstaan en dat wil je niet!

lamp3

Het snoer met de (transparante) trekontlaster en de bovenkant van de fitting. De twee snoeren moeten vast gezet worden op het middenplaatje van de fitting

Als ze vast gedraaid zijn doe je het middenplaatje weer terug in de bovenkant van de fitting. Hierna draai je de onderkant van de fitting er ook op. Let op! Zodra je de onderkant vastdraait en hij zegt ‘klik’ dan kun je de fitting niet meer uit elkaar halen (geloof me, ik heb ervaring hiermee), dus de onderkant pas vastdraaien als je echt zeker weet dat alles goed zit.

Als de onderkant vast gedraaid is, dan hoef je alleen nog de kooldraadlamp erin te draaien…

En dan…

Tadaa… je eigen lamp!

lampnieuw

Pin It

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *