Haar is vies, fragiel en intrigerend tegelijk

by • 19 februari, 2016 • PERSONAL & INSPIRATIONComments (0)329

‘HAAR! Menselijk haar in mode en beeldende kunst’ is een ode aan haar als materiaal en aan alles wat met haar te maken heeft. Haar als inspiratiebron voor kunstenaars en modeontwerpers. Van de stukken, terug te zien in de tentoonstelling, bestaat dan ook 95% van echt mensenhaar. Dat was een vereiste voor de deelnemende kunstenaars; geen paardenhaar, geen jakhaar, maar mensenhaar. De eerste associatie die je als mens maakt met haar is heel erg verschillend, zo vertelde ook conservator Ninke Bloemberg; veel mensen vinden haar vies, anderen weer mooi of intrigerend.

Op weg naar het Centraal Museum had ik er ook mijn gedachten bij, haar associeer ik al snel met haren die uitvallen, haar op mijn altijd zwarte kleding, waardoor ik dagelijks met een ‘plakrol’ in m’n tas loop, bad-hair-days of de prachtig gekapte haren van mijn favoriete kapper Berni Ottjes tijdens zijn L’Oreal shows. Het geeft mij verschillende associaties en door deze tentoonstelling ben ik er toch wel anders naar gaan kijken. Dat haar eigenlijk, ondanks dat het mijne na het bleken altijd uitvalt, toch erg sterk kan zijn bij de toepassing in kleding of borduursels. Dat haar een eigen wil heeft en lastig te styleren is. Dat haar een heel persoonlijk iets is, waar ook je DNA in terug te vinden is.

HAAR! is niet ingedeeld in thema’s, althans niet heel erg duidelijk, maar dat maakt het ook spannend en onvoorspelbaar. Bij binnenkomst wordt je welkom geheten door de letters ‘haar’ ontworpen door grafisch ontwerpster en typografe Monique Goossens. In de eerste zaal zie je al een bonte verzameling van verschillende toepassingen van haar, zoals prachtige fragiele jassen, gebreid van mensenharen. Van veraf zie je niet eens dat er iets hangt, totdat je dichterbij komt en twee prachtige lange gewaden verschijnen. De tweede zaal is echt een beleving, hier wordt er dieper ingegaan op het historische aspect van haar; historische en hedendaagse haarsieraden en borduursels gemaakt van haar. Je kunt in deze ruimte ook zelf aan de slag bij het maken van je eigen haarborduursel, gemaakt van je eigen haar of van het haar wat er beschikbaar wordt gesteld. De reis door HAAR! leid je daarna door de ‘mode-zaal’. Hier staan veel verschillende modieuze ontwerpen van gerenommeerde internationale kunstenaars als Charlie LeMindu, Julien d’Ys en Christiaan Houtenbos. In deze ruimte wordt een ode gebracht aan ‘Hair by Christiaan’, een ware haarlegende, onder andere verantwoordelijk voor de ‘block head’ van Grace Jones. Je ziet hier zijn oevre, speciaal voor deze tentoonstelling beschikbaar gestelde beelden, zijn beroemde klanten en zijn prachtige creaties. In de mode-zaal is ook een magazinewand te bewonderen, die je  een overzicht geeft van de mogelijkheden van haar door de jaren heen.

Na de mode-zaal betreed je een meer grafische ruimte, waar een abstractere en meer poetische toepassing van haar is te zien. Onder andere werk een heel indrukwekkend werk van Masako Takahashi. Zij heeft een jaar lang elke dag met haar uitvallende haren een dagboek geborduurd. Het resultaat, een 12 meter lang zijden doek, is te zien in de lengte van deze zaal. Zij heeft ook een fascinatie voor kimono’s, die ze op de kop tikt op vlooienmarkten en er dan haar eigen persoonlijke touch aan geeft door haar haar erin te verwerken.

Er is in de tentoonstelling een uniek film te zien van de legendarische haarstylist Julien D’Ys van o.a. Comme des Garcons. Speciaal voor de show van dit modehuis heeft hij een exclusieve film gemaakt waarin zijn voorbereidingen te zien zijn. Ons werd verteld dat hij van ontwerper van Comme des Garcons, Rei Kawakubo, altijd maar twee steekwoorden kreeg en daar moest hij dan zijn haarstyling op baseren.  Na de ruimte waar de film getoond wordt, wordt je geleid langs historische pruiken van echt mensenhaar, waarna je belandt in een nog grotere filmzaal. hier worden om de beurt twee imponerende films getoond. Een van deze films is van Nederlands ontwerper Bart Hess, waarin hij een ode brengt aan het ‘scheerritueel’ van de man (en de vrouw). In totaal is er werk te zien van zo’n 45 kunstenaars.

Het doel van deze tentoonstelling is om mensen te tonen dat haar een veelzijdig materiaal is waarmee je ook nieuwe objecten kunt creeeren. Het heeft mij in ieder geval een nieuwe en bredere kijk op (het gebruik van) menselijk haar gegeven. Ik vind het een zeer bijzondere tentoonstelling, die niet in een hokje te plaatsen is, maar daardoor ook toegankelijk voor een heel breed publiek.

De tentoonstelling vindt plaats van 20 februari t/m 29 mei 2016 in ‘De Stallen’, de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum. Het inhoudelijk tentoonstellingsconcept is van de hand van conservator mode, Ninke Bloemberg. De vormgeving is in handen van Harm Rensink en Niek Pulles.

Kijk voor meer werk op het Pinterest-board van het Centraal Museum.

Foto 18-02-16 15 22 12

‘HAAR’ door Monique Goossens

Foto 18-02-16 15 37 40

Vormgeving door Harm Rensink en Niek Pulles

Foto 18-02-16 15 39 05

Charlie LeMindu bij zijn werk

Foto 18-02-16 15 48 32

de ‘magazinewall’ in de mode-zaal

Foto 18-02-16 16 03 35

Ontwerp: Shoplifter & VPL

Foto 18-02-16 16 26 39

Een screenshot uit 1 van de films

Foto 18-02-16 16 55 12

Fragiele transparante jassen, gemaakt van mensenhaar

Foto 18-02-16 16 17 00

Levi van Veluw

Foto 18-02-16 16 03 40 Foto 18-02-16 16 30 53

Pin It

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *