Wordt het TextielMuseum ‘Museum van het jaar’?!

by • 27 maart, 2017 • FASHION NEWSComments (0)782

Museum strijdt om € 100.000 in de BankGiro Loterij Museumprijs 2017
Al lange tijd geleden moesten we een aanvraag indienen voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Hierin moesten wij uitleggen waarom wij Fashion & Design (thema van dit jaar) zo goed doorvoeren in ons beleid en dit presenteren aan een breed publiek. En begin maart werd voor ons bekend dat we naar aanleiding van die aanvraag door de vakjury genomineerd waren naast het Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en het Stedelijk Museum (Den Bosch). We maken nu kans op € 100.000 voor de realisatie van onze museumdroom. Op onderstaande afbeelding kan je klikken om te stemmen!

Vandaag is de strijd tussen ons en de andere twee musea los gebarsten en mag er gestemd worden. Als wij winnen dan gaan we het geld gebruiken om te investeren in onze toekomstvisie, namelijk ‘als bezoeker het museum in komen en als maker het museum verlaten’. Dit willen we gaan doen door o.a. een weefmachine aan te schaffen, waarop de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan uitwerken: ‘personal fabrication’. Ik wil jullie daarom ook vragen om op ons te stemmen (dit kan tot 30 april), want iedere stem telt!
Op donderdag 11 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 bekendgemaakt.

Oordeel vakjury
Volgens de jury biedt het TextielMuseum een unieke combinatie van de geschiedenis van het maken met hedendaags design. Er is niet alleen een kwalitatief uitstekende vaste opstelling met dito tijdelijke tentoonstellingen, maar ook een studio/laboratorium waarin kunstenaars en ontwerpers aan het werk te zien zijn. Het aanbod is zowel aansprekend voor een breed publiek als voor high end users. Het kwaliteitsniveau van dit museum is in alle facetten bijzonder goed.

Mocht je nog niet geweest zijn in het TextielMuseum, dan is het zeker de moeite waard om eens een dagje te plannen. Momenteel hebben we het volgende geprogrammeerd staan:

 • ‘Rafelranden van Schoonheid’, met werken van 5 kunstenaars gemaakt in het TextielLab van het museum. Deze werken balanceren allemaal op de grens van afstoting en aantrekking.

  werk: Armor door Heringa/Van Kalsbeek, te zien in ‘Rafelranden van Schoonheid’ – foto: Josefina Eikenaar

 • Oranje Boven! (vanaf 1 april) – Koninklijk textiel uit de collectie van het TextielMuseum. Ondertussen is Jan Taminiau aan het werk om damast te maken voor de 50e verjaardag van de koning. Dit wordt later toegevoegd aan de tentoonstelling en als je geluk hebt loop je Jan tegen het lijf in het Lab!

  ‘K(r)oningsdoek’. gedenkdoek, ter gelegenheid van de kroning van koning Willem-Alexander,30 april 2013 in verpakkingsdoos, door Vlisco, foto: Tommy de Lange

 • Ornamentale Patronen | Trijpweefsels van de Amsterdamse School; deze expositie toont bijzondere interieurstoffen uit de jaren ‘ 20 en ‘ 30 van de vorige eeuw. De zogenoemde trijpkleden, ook wel bekend als velours d’Utrecht, werden veel toegepast in interieurs van de Amsterdamse School. ‘Ornamentale Patronen’ laat een breed beeld zien van de grote verscheidenheid aan Amsterdamse School trijpkleden, gordijnstoffen, wandbespanningen en meubelbekleding uit de collectie van het TextielMuseum.
 • Schitterend | Damast & Glas; deze tentoonstelling toont een mooi geheel van damast (tafelkleden) en glas, van klassiek tot art deco. Van de klassieke 19de-eeuwse decoraties en de art nouveau rond 1900 tot de art deco in de jaren ’30. Elke periode kende haar eigen vernieuwende ontwerpen in tafelgoed. De combinatie met toonaangevend Nederlands glaswerk geeft een prachtig resultaat. Onderdeel van de tentoonstelling is opnieuw uitgebracht art nouveau tafelgoed van Chris Lebeau, gemaakt in het TextielLab.
 • TextielLab; dit is een vaste opstelling in het museum en eigen een werkplaats in wat ooit een oude (textiel)fabriek was. In deze werkplaats wordt dagelijks door kunstenaars, ontwerpers en architecten gewerkt aan hun nieuwste projecten. Hun ontwerpen worden samen met de productontwikkelaars vertaald naar textiel en zo worden er dagelijks prachtige nieuwe stoffen ontwikkeld. Je kunt als bezoeker meekijken over de schouder van de kunstenaars en ontwerpers om een glimp op te vangen van al deze nieuwe ontwerpen.

  Ontwerpster Simone Post aan het werk in het TextielLab, foto: Josefina Eikenaar

 • TextielShop; die mag je gewoon niet missen! Hier verkopen ze allereest prachtige textiel van het eigen merk van het TextielMuseum: by TextielMuseum. by TextielMuseum werkt elk jaar samen met Nederlandse top ontwerpers om weer nieuwe producten te ontwerpen en maken. Zo liggen er producten van Viktor&Rolf, Studio Job en Hella Jongerius. Naast deze eigen producten verkoopt de shop ook prachtige boeken over textiel in de breedste zin van het woord, sieraden, kaarten en ook aan de allerjongsten is gedacht!

  Alle huiselijk textiel van ons eigen merk, by TextielMuseum, foto: Josefina Eikenaar

 • TextielCafe: voor een heerlijk broodje, soepje of een salade ga je naar het TextielCafe. Dit cafe is kort geleden helemaal vernieuwd. Je kunt hier zelfs tijdens het nuttigen van je lunch zelf aan de slag met textiel; de menukaarten kunnen geborduurd worden!

  Het vernieuwde TextielCafe, check vooral even die blinkende gouden bar! 😉 foto: Josefina Eikenaar

Pin It

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *